2012 m. sausio 26 d., ketvirtadienis
Plikyta duona
Reikės:
Plikiniui :
1 indelis kvietinių miltų
2 v. š. kmynų
1 v. š. linų sėmenų (jeigu norite)
300 ml verdancio vandens
Miltus, kmynus, sėmenis supilame i gilų dubenį ir užplikome verdančiu vandeniu.Labai gerai išmaišome, kad neliktų gumuliukų - sunku, bet reikia. Laukiam apie pusę valandos, kol atšąla plikinys. Jis gali būti šiltas, bet nekarštas.
Maišymas ir kepimas :
1 indelis ruginių miltų (galima ruginius per pusę maišyti su nesijotais)
3 - 4 indeliai kvietinių miltų
1 indelis šilto vandens
1 v. š. druskos
2 v. š. cukraus
2 v. š. sausų mielių
2 v. š. saulėgrąžų
Atvėsusį plikinį dedame i kepimo aparatą, įpilame vandenį, ruginius miltus. Įjungiame maišymo programą, bemaišant pilame saulėgrąžas, 1 indelį kvietinių miltų, druską, cukrų, sausas mieles. Po to pilame dar du indelius kvietinių miltų. Kai gerai išsimaišo - žiūrim kokia tešla- jei skystoka, limpanti, dar įpilame miltų iš paskutinio 6 indelio ( gaunasi viso 6 indeliai miltų: plikinyje 1 + ruginiai miltai 1 + 3-4 kvietinių miltų). Kai baigiasi maišymas, pašlapiname ranka ir apglostome tešlos viršų, kad gražiai kiltų. Kai tešla iškyla iki kepimo formos viršaus, nustatome kepimo programą, kepame 2 valandas.
Kai duona iškepa, išimame iš formos, dedame ant kokių nors grotelių, apipurškiame vandeniu ir uždengiame rankšluostėliu. Skanaus
Tuo metu, kai kepiau šią duonelę, neturėjau duonkepės. Tačiau viską dariau pagal aprašymą ir minkiau savomis rankomis. Ši duonelė pirmoji mano kepta ir labai vykęs reikalas :)
Šaltinis: www.supermama.lt
Užsisakykite:
Rašyti komentarus (Atom)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą