Puslapiai

2012 m. kovo 18 d., sekmadienis

Švediškos Užgavėnių bandelės

Užgavėnių bandeles su plakta grietinėle pas mus valgo per Užgavėnes. Niekada pati jų nekepdavau, tiesiog parduotuvėje, kavinėse jų galima nusipirkti ir didelių, ir mažų, ir su natūralia grietinėle, ir su "chemikaline" :) Šiemet sugalvojau pati išsikepti, o be to draugė atsiuntė labai skaniai skambantį švediškų Užgavėnių bandelių receptą, tad surizikavau ir aš pabandyti. Ir neapsirikau - labai skanios, minkštos bandelės, o grietinėlės ir marcipano masė tikras gardumynas! P.S. aš bandeles kepiau iš pusės porcijos (gavosi 10). O čia receptas:

50 mielių
100 g margarino arba sviesto
3 dl pieno
1/2 a.š. druskos 
1 dl cukraus
1 kiaušinis
apie 1 l kvietinių miltų (kad tešla nebūtų per kieta)

Aptepimui: kiaušinis
Įdarui:
150 g migdolų masės (aš naudojau marcipaninę masę)
2-3 v.š. pieno
Papuošimui:
2 dl grietinėlės
cukraus pudros

Mieles sutrupinti dubenyje. Sviestą ištirpinti, supilti pieną ir pašildyti iki kūno temperatūros (iki 37 laipsnių). Mišinį užpilti ant mielių. Išmaišyti, kol mielės ištirps. Įberti druskos, cukraus ir įmušti kiaušinį. Tuomet įmaišyti didžiąją dalį miltų. Tešlą išminkyti, kol ji taps elastinga ir blizgi. Palikti tešlą uždengtą kildintis 30 min.
Tuomet suberti likusius miltus. Suformuoti dideles lygias bandeles, sudėti ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Palikti uždengtas bandeles 30-40 min., kad pakiltų.
Aptepti bandeles plaktu kiaušiniu.
Kepti orkaitės vidurinėje dalyje, įkaitintoje iki 250 laipsnių 10-12 min. Atvėsinti ant grotelių, uždengtas rankšluosčiu.
Nupjauti viršutinę bandelių dalį (stogelį). Atsargiai iškrapštyti minkštimą, kurį sumaišyti su migdolų mase bei pienu. Įdarą sudėti į bandeles.
Konditerinio švirkšto arba šaukštelio pagalba uždėti ant viršaus plaktą grietinėlę. Uždėti stogelį. Ant viršaus pabarstyti cukraus pudra.

Aš bandelių tešlą ruošiau duonkepėje. Cukraus pudros nenaudojau visai.

K.A.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą